GGz Breburg GGz Breburg

GGz Breburg

Fusieproces biedt kansen voor een nieuwe start GGz Midden-Brabant en GGz Regio Breda grepen de kans om samen een nieuwe start te maken. Zij fuseerden tot GGz Breburg. Een nieuwe naam betekent alleen nog niet meteen een nieuwe organisatie. Werkwijzen moeten op elkaar aangepast worden, de uitstraling naar buiten toe gelijkgetrokken en medewerkers moeten aan de nieuwe naam wennen. Het Inventief dacht met GGz Breburg mee. 

Een fusieproces biedt de kans op een nieuwe start en daarmee kansen om zaken anders aan te pakken. Want de veranderingen moeten ook een verbetering zijn. “Op zo’n moment is het belangrijk om het overzicht te creëren en te houden”, vertelt Pieter-Marijn van der Velden, communicatieadviseur van Het Inventief. “Bij het traject voor GGz Breburg kregen we te maken met een integraal pakket aan veranderingen in de breedte en de diepte. Met breedte bedoel ik dat er veel uitingen voorzien moesten worden van een nieuwe visuele stijl: van de website, briefpapier en een logo tot de bewegwijzering aan toe. Deze veranderingen moesten wel een grondslag in de diepte hebben, dus aansluiten bij de kernwaarden en visie van de nieuwe organisatie.”

Strategische aanpak

De basis voor de nieuwe uitingen waren de beschreven kernwaarden ‘verantwoordelijk, ondernemend en verbonden’ en de visie dat de GGz te gast is in het leven van de cliënt. Vanuit deze waarden creëerde Het Inventief een moodboard. “Wij kozen als uitgangspunt ‘duidelijkheid’. Cliënten willen weten waar ze aan toe zijn en waar ze terechtkunnen met hun probleem. Ook medewerkers willen tijdens een fusieproces en in hun werk weten waar ze aan toe zijn en wat er van hen wordt verwacht. Die duidelijkheid wilden wij laten doordringen in alle communicatie-uitingen. Dit lieten we terugkomen in een visuele presentatie waarin cliënt of medewerker centraal staat in zijn eigen omgeving. Waarin de teksten toegeschreven zijn naar de bijbehorende doelgroep en waarin heldere kleuren en krachtige lettertypen gebruikt worden.”

Duidelijkheid in de praktijk

GGz Breburg omarmde de voorstellen van Het Inventief en gezamenlijk gingen de communicatieafdeling en het bureau aan de slag om de voorstellen praktisch in te zetten. Daarbij werd aan producten voor drie doelgroepen tegelijk gewerkt: medewerkers, verwijzers en (potentiële) cliënten. 

Houvast

Er was aandacht voor human resources. Medewerkers krijgen voortaan uit allerlei kanalen informatie aangereikt die hen motiveren zich anders, volgens de lijn van de nieuwe organisatie, te gedragen. Het personeelsblad Samenloop kreeg een nieuwe bladformule die medewerkers aan de hand neemt. Daarnaast verscheen een brochure met richtlijnen voor gedragsregels die aangaf wat GGz Breburg van haar medewerkers verwacht en wat ze zelf kunnen doen om het werken zo prettig mogelijk te maken voor zichzelf en de cliënt. Daarmee kwamen meteen verantwoordelijkheid en ondernemend als kernwaarden terug. In combinatie met intranet geven deze uitgaven de medewerkers houvast en duidelijkheid. Tegelijkertijd hebben de medewerkers handige tools gekregen om zelf te communiceren. Er zijn Wordsjablonen voor brieven, memo’s en zelfs complete nieuwsbrieven. Daardoor kan iedereen zijn eigen correspondentie voeren in een vast omlijnd kader dat bij de uitstraling van GGz Breburg past.

Welkomstpakketten

De richtlijnen maakten deel uit van een compleet pakket dat medewerkers kregen over de nieuwe organisatie. Het pakket bevat ook een presentatie van de nieuwe huisstijl die Het Inventief ontwikkelde en de eerste uitgave van de vernieuwde Samenloop. Bovendien stelt GGz Breburg zichzelf voor in een profielbrochure, die ook in een pakket voor externe relaties zat. Verwijzers als huisartsen en collega-instellingen vonden bij dit pakket ook een affiche en poster om de nieuwe naam kenbaar te maken aan hun eigen cliënten. Zo dringt de nieuwe organisatie direct door tot de uiteindelijke cliënten. GGz Breburg is al zichtbaar in wachtkamers en informatieruimten van verwijzers.